17 Ogo 2010

...Cinta Yang Paling Agung.....

 
 
Hari ini merupakan hari pertama aku menjejakkan kaki ke menara gading. Menitis air mata tatkala sebahagian impian dan cita-cita menjadi kenyataan... Keseronokan dalam menjalani minggu orientasi amat terasa walaupun kepenatan. Aku juga seronok dapat berkenalan dengan ramai kawan-kawan baru dari luar. Merekalah sahabat yang menemani perjuangan dalam mencari ilmu dalam mengejar cita-cita...
 
Dalam mengejar cita-cita, aku sebagai muda remaja tidak lari dari perasan suka dan ingin disayangi oleh insan yang bergelar kekasih. Sungguh mengasyikkan sehingga aku lupa siapa diriku dengan Pencipta. Namun pelajaran tetap ku utamakan. Tanpa Rahmat-Nya pasti aku tidak berjaya. Sebagai manusia aku tidak lari dari membuat kesilapan. Satu persatu aku abaikan tanggungjawab sebagai hamba Allah. Aku mulai keluar berpegang tangan dengan lelaki yang bukan muhrimku. Aku lebih suka berkawan dengan lelaki. Bagaikan satu kebanggaan bila duduk bersama mereka. Aku juga sudah pandai keluar tidak menutup aurat dan aku selalu menderhakai ibu bapaku. Aku selalu memandang rendah kepada bapaku dan selalu memuji kekasihku lebih baik dan bertanggungjawab.
 
Kini telah hampir 5 tahun aku meninggalkan kampus dan telah bekerja. Tetapi aku gagal dalam hidupku. Cintaku yang ku dambakan selama ini terkubur begitu sahaja kerana sikapku yang tidak jujur, malah segala kerjaya yang aku impikan juga musnah kerana tidak tertanggung derita ditinggalkan kekasih...

Benarlah firman Allah, segala dosa dengan ibu bapa pasti akan dibayar tunai di dunia tidak perlu menunggu di akhirat. Tatkala aku menderita kesedihan, aku bagaikan layang-layang terputus tali. Mak dan abah jua yang banyak membantuku dalam memulihkan semangat untuk meneruskan kehidupan.

Setelah setahun berlalu aku terkenang betapa besarnya pengorbanan mak dan abah.. Walau besar mana sekali kesalahan anaknya, mereka tetap memaafkan dan menerimaku malah banyak membantu aku untuk meneruskan kehidupan. Alhamdulillah aku bersyukur sangat di sebalik musibah ini, aku bertaubat dari segala dosaku yang lalu. Aku ingin menjadi hamba-Nya yang bertaqwa. Sungguh, tiada Cinta Yang Paling Agung melainkan cintaku kepada Allah dan Rasul. Tatkala aku melakukan kesilapan, Dia tetap merahmati hidupku dengan keampunan dan kasih sayang-Nya. Tetapi bekas kekasihku tidak mampu menerima kesilapan diriku malah meninggalkan aku. Aku tetap memaafkannya kerana manusia tidak pernah lari dari membuat kesilapan. Hanya Allah Rabbula'alamin yang Maha Sempurna lagi Maha Pengampun.

 
Ya Allah, ampunilah segala dosaku... Sungguh hina lagi kerdil diriku di sisi-Mu... Jadikanlah aku hamba-Mu yang selalu bertaubat... Dan jadikanlah aku anak yang solehah.. Amin...Tiada ulasan:

Catat Ulasan